Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Egyéb lények

2011.05.15

 Amfiszbéna

Főként a címertanban jelenik meg, egy olyan gyíkszerű állat, melynek farka helyén is fej látható. Gyakori a francia heraldikában, ahol sárkánylábakkal és kigyófejekkel ábrázolják, illetve az angol címertanban is, amelyet baziliszkusznak is neveznek.

Baziliszkusz 

Olyan mesebeli lény, amely a kakas, a sárkány és a gyík keveréke, de sokszor ábrázolják hatalmas sárkánygíkként, a Harry Potter könyvekben pedig ő a Kígyók Királya, akinek pillantásától kövé dermed az áldozat. A Bibliában az ördög, a bűn megtestesítője, de azonosították a halállal és olyan betegségekkel is, melyeket nem lehet rögtön észrevenni. A középkorban a szifiliszt például a baziliszkusz mérgének hitték.

Egyszarvú 

Más néven unikornis. Lófejű, őzlábú, oroszlánfarkú állat, homloka közepén egyetlen hegyes szarvval. Hiedelmek szerint, szarvának pora minden méreg hatását közömbösíti. Állítólag csak úgy lehet elfogni, ha egy szűz leányt ültetnek le útjába, az előtt letérdel, és ölébe hajtja a fejét.

 

Griffmadár

Oroszlán testű és sasszárnyú lény, Sokáig rettegtek tőle az emberek, hiszen egyszerre a föld és a levegő ura, aki még a sárkányokat is legyőzi.

Hippogriff

A griffmadár és a kanca nászsából származó sasfejű, sasszárnyú, lótestű lény.

Lidérc

Számos kultúrkörben így a magyar népi hitvilágban is megtalálható. Nálunk sokszor a tündér, a kísértet és a boszorkány szavakkal rokonértelmű kifejezésként használták, de jelentett bolygó tűzként megjelenő ártó szellemet (lidércfény), illetve nyomasztó álmokat hozó gonoszt is (lidércnyomás).

Sellők

A tenger mélyén élő lányok, akiknek a teste halfarokban végződik. Egyesek a a szirénekkel is rokonítják őket, de ez azért téves, mert a szirének madártestű asszonyok, akik gyönyörű hangukkal elcsábítják a tengerészeket és megölik őket.

Troll

Számos irodalmi műben (például a Gyűrük Ura trilógiában és a Harry Potter könyvekben is) megjelennnek ezek az orkszerű, lomha, ostoba és agresszív lények, melyek föld alatti barlangokban laknak.

Zlatorog

Mítikus fehér szőrű kecskebak, amely a mitológia szerint Triglav magaslataiban (Szlovénia) él. Állítólag szarvai kulcsot jelentek a Triglavban elrejtett kincsekhez, vére pedig gyógyító hatásőú virágojat teremt.

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.